Theekransje

Vergeten woorden

De Nederlandse taal wordt steeds meer geïnfiltreerd met Engelse termen. Hoewel sommige mij meer vreugd en uitdrukking geven in het dagelijkse leven zoals on fleek en goals, heeft het Nederlands ook nog wat verrassende woorden in haar arsenaal. Deze letterbaas zal daarom haar favorieten delen.

Plezierige uitdrukkingen
Ik houd wel van een feestje. Om hier voortaan meer indruk te maken, want echte partytricks heb ik totaal niet, zal ik voortaan deze zinnen meer gaan gebruiken:

Yo, ik ben natgierig. - Ik heb zin in alcohol.
Wie is er hier lubriek? (Nee, niet wie heeft een lambriekje!) - Wie is er geil?
Maat, vanavond een avondkout? - Vriend, vanavond gaan we chillen en ontspannen.
Ik was afgelopen weekend op een geitenfuif. - Ik was op een studentenfeestje met alleen maar meiden.

Heel veel uitdrukkingen zijn plezant, maar bijvoorbeeld een avondganger is gewoon een klootviool of vreemdganger en daar wind ik liever geen doekjes om.

Scheldkanon
Lekker schelden op zijn tijd is hartstikke prettig. Woorden zoals kut en -insert gelovige termen- rollen lekker over de tong. Maar een woord als vuilpoes (vies persoon) is toch grappiger dan viezerik. Of als je een chagrijnige vrouw ziet in de supermarkt noem je haar voortaan een zuurmuil. Het lijkt alsof we teruggaan in de tijd.

Voor in het alledaagse leven
Er zijn genoeg mooie, fascinerende en literaire woorden, maar niet alle woorden zijn in het dagelijkse leven te gebruiken. Ik pleit ervoor om woorden als mieters en doldwaas meer te gaan gebruiken. Daar word je spontaan al vrolijk, ik bedoel hups, van. Of kwiek.

Maar wat is nou het praktisch nut van vergeten woorden? Eigenlijk helemaal niets, maar het is wel enig om te gebruiken. Een beetje nostalgie en gekke blikken is nooit verkeerd.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.