Theekransje

Verkiezingen zijn belangrijk olé olé

We voelen allemaal de druk die bij de Tweede Kamerverkiezingen komt kijken. Wordt Nederland de volgende in het rijtje waar de macht wordt gepakt door een xenofobe klootzak met een slecht kapsel? (En serieus, vertel me waarom iedereen in die categorie een slecht kapsel heeft?!) Als ik eerlijk ben, heb ik de laatste paar maanden flink wat slaap verloren bij deze gedachten. Ik ben echter niet iemand die terneergeslagen thuis gaat zitten, ik wil actie ondernemen. Ik geloof dat verandering mogelijk is en daarvoor moet je je stem uitbrengen.

Waarom moet ik stemmen?
We hebben de Tweede Kamer om de belangen van het volk te benadrukken en beschermen. Het is daarom van belang dat je laat horen wat jij belangrijk vindt. Vind jij dat er meer sociale huurwoningen moeten komen? Moet de basisbeurs weer ingevoerd worden? Vind jij het vreemd dat een partij meedoet die openlijk discrimineert tegen een bevolkingsgroep? Door je stem uit te brengen sta je letterlijk op voor kwesties die jij cruciaal vindt en beïnvloed je de komende jaren in de politiek. Heel erg belangrijk dus, want de politiek gaat ieder mens aan!

Nog een reden waarom stemmen belangrijk is, is omdat mensen in het verleden hard hebben gevochten om stemrecht te krijgen. Het is pas 100 jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen, maar de Tweede Kamer is verre weg van eerlijk verdeeld. Als jij dit net zo belachelijk vind als ik, zorg dan dat je op een vrouw stemt! De organisatie Stem op een Vrouw legt uit dat je niet op de eerste vrouw op de lijst moet stemmen, maar op de zesde of achtste, omdat de eerste vrouw sowieso al een zetel gaat krijgen. De Tweede Kamer moet een weerspiegeling zijn van de samenleving en vrouwen maken daar 51% van uit. Dus hop, spring dat hok in neem de rode pen in de hand!

Op wie moet ik stemmen?
Begin je zoektocht naar je partij met een kieswijzer test, zoals de populaire Stemwijzer en Kieskompas. Maar wist je dat er ook wijzers zijn bij bepaalde kwesties? Zo heb je het Groen Kieskompas voor duurzame kwesties, GayVote (helaas een ongelukkige naam) voor LGBTQ+ kwesties en de Politieke Sekswijzer over seksualiteit. Ook verdient deze Grote Denkers quiz een shoutout. En wil je jouw favoriete lijsttrekker uit een ei zien komen en croissantjes voeren, dan moet je absoluut de Kamergotchi proberen.

Na de (hilarische) onderzoeksronde met kieswijzers heb je misschien een idee welke partijen een goede optie zijn voor jou en is het tijd om je wat meer te verdiepen. Verdiepen? Jazeker, want het is goed om te weten wat de standpunten van de partijen zijn en of ze voorgaande jaren hun beloftes na hebben kunnen nakomen. (Ahem PvdA) Mocht je denken “Hmm ik heb niet zoveel zin om 70 pagina’s te lezen”, pik dan de belangrijkste onderwerpen voor jou eruit. Met de komst van het internet heb je geen excuus om niks te weten van de partijen!

Wat als ik strategisch wil stemmen?
Veel mensen hoor je zeggen dat ze op een grote partij willen gaan stemmen, omdat ze denken dat die een grotere kans op “winnen” hebben. Echter draait ons systeem niet om winnen (dit is geen #murrica), maar om een goede weerspiegeling van de samenleving te zijn. Nederland werkt met coalities en geen stem is dus weggegooid. Hier is een goed stuk van de Correspondent die hier een heel artikel aan heeft gewijd.

Jouw belangen kunnen misschien niet 100% overeenkomen met één partij, maar laat dit als-je-blieft niet een reden zijn om niet te gaan stemmen. Een beetje idealistisch zijn is oké, maar besef wel dat je niet 100% met een partij zal matchen. Bedenk welke standpunten het belangrijkst voor jou zijn en kies een partij die zich daar hard voor maakt.

Wat moet ik doen na de verkiezingen?
Wanneer de verkiezingen voorbij zijn, is het makkelijk om te denken dat je je harde werk wel weer hebt gedaan voor de komende vier jaar en dat het tijd is om op de bank te gaan hangen. Maar vergeet vooral niet de partijen aansprakelijk te maken. Als jij op een partij stemt omdat je privacy een belangrijke kwestie vindt en erachter komt dat de partij achteraf zijn beloftes niet nakomt (kuch VVD kuch), laat het ze weten! Spreek ze aan op social media, pak een old school telefoon op en bel 0800-geefmijruttenu of trek de straat op. Maak een mooi protestbord en ga een dag hangen op het Malieveld. Wat je ook doet, stel ze verantwoordelijk voor hun acties!

Na de verkiezingen begint het echte werk en ik zal je vertellen dat ik niet stil zal gaan zitten als alles naar de tering gaat. Laten we alsjeblieft hopen dat mensen met slechte kapsels hun beste tijd hebben gehad.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.