Theekransje

Vervlogen voornemens herpakken

Op bepaalde momenten in het jaar is het tijd voor goede voornemens: je verjaardag, een nieuw semester of de jaarwisseling. Januari is inmiddels al op de helft, en dat betekent dat de goede voornemens alweer vergeten zijn. Aan de basis zijn goede voornemens een mooi streven, maar vaak ook zeer onrealistisch. Hierdoor raak je de motivatie snel weer kwijt en geef je op. Daardoor wordt je bij het volgende moment weer strenger voor jezelf, want deze keer wil je dat voornemen wel halen. Je raadt het al; dat kan alleen maar een vicieuze cirkel worden. Om uit deze vicieuze cirkel te komen schiet de zweefteef van Theekransje te hulp.

Wees concreet
Het bekendste voornemen is om geen chocolade of suikers meer te eten. Het kan ook zijn om meer te gaan sporten of vaker je oma te bellen. Vanaf nu haal je de woorden “geen, niet, meer, minder of vaker” uit je voornemen. Wie weet nu wat vaker precies inhoudt? Is dat een keer per week of drie keer per dag? Maak het concreet voor jezelf: “Ik ga op dinsdag en vrijdag yoga doen”.

Wees lief voor jezelf
Van ontzeggingen wordt niemand vrolijk. Herinner je nog dat je vroeger straf kreeg en niet op de computer mocht voor een week? Die hele week wilde je op de computer om te Simsen of Rayman te spelen. Als je jezelf voor altijd chocolade ontzegt is het veel aantrekkelijker om dit te doorbreken en de hemelse Tony Chocolonely te gaan eten. In één keer die hele reep. Kijk, hier raak je dus weer in die vicieuze cirkel. Wees lief voor jezelf: geef jezelf in het weekend die warme chocomelk met slagroom en het is prima om een keer niet te sporten.

Wees gemotiveerd
Ondanks dat je een keer lief voor jezelf bent geweest en niet bent wezen sporten, is het wel belangrijk om gemotiveerd te blijven. Vertel je voornemen daarom aan iemand die je er aan kan helpen herinneren af en toe. Als je een ultiem zweefteef wilt zijn kan je een visionboard maken. Op een visionboard plak je de doelen die je wilt behalen, maar anno 2016 kan dit ook de achtergrond van je iPhone zijn in plaats van een canvas beplakt met knipsels. Zo is je Candy Crush verslaving ook nog goed om gemotiveerd te blijven.

Wees realistisch
Zoek echter ook wat je drijft om te werken aan dit voornemen. Doe dit ook voor jezelf. Je lover wordt misschien wel blij dat jij een Victoria Secret lichaam hebt, maar word jij dat ook? Je wilt waarschijnlijk liever een lichaam als dat van Jennifer Lawrence zodat je nog lekker die smeuïge kaassoufflé kan eten na al die cocktails tijdens het stappen. Een goed voornemen moet vooral voor jezelf zijn, want jij leeft jouw leven! Maar bel wel je oma af en toe even op, want daar wordt ze gelukkig van.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.