Theekransje

Vier uitspraken die een Amersfoorter boos maken

Hoewel ik geboren en getogen ben in Amersfoort, zou ik niet zeggen dat ik een heel sterke band met de stad voel. Wanneer mensen heel enthousiast vertellen dat ze Amersfoort zo tof vinden en dat ik heel gelukkig moet zijn dat ik hier woon, haal ik eigenlijk m’n schouders op. Ik zie het zelf niet echt zo, maar hey, enthousiaste mensen zijn altijd leuk!

Toch treedt er een soort stadse trots op wanneer iemand totaal verkeerde dingen zegt, of roept dat het een stomme stad is. Hallo, je hebt het dan wel over MIJN stomme stad! De volgende vier opmerkingen doen mijn Amersfoortse bloed koken en wil ik graag de wereld uit helpen:

“Amersfoort is geen stad, maar een dorp.”
Eeeh, Amersfoort is zeker een stad en is dit bijna altijd al geweest. Vroegâh waren er al mensen in Amersfoort: er zijn tekenen dat zo’n 11.000 jaar voor Christus mensen in het gebied woonden. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten, ruim voordat Amsterdam in 1300 en Rotterdam in 1340 stadsrechten kregen! Zo is door de jaren heen het inwonersaantal flink gegroeid. Okay, misschien ging het even rond 1800-1850 niet zo goed, maar een stad kan ook last hebben van een mid-life crisis. Amersfoort bracht snel haar leven weer op de rails na de komst van het spoor (pun intended) en de nieuwe legerbasissen hielpen ook bij het aantrekken van meer inwoners.

In het heden heeft Amersfoort meer inwoners dan ‘s-Hertogenbosch, Zwolle, Leiden en nog meer gemeentes. Sterker nog, Amersfoort is de veertiende grootste gemeente van Nederland en is de op één na grootste plaats in de provincie Utrecht. Op geen enkele manier een dorp dus.

"Amersfoorters zijn best wel dom toch?"
Als je dit denkt, dan zit meestal het verhaal van de Amersfoortse Kei in je hoofd. Voor degene die het verhaal niet kennen: rond 1600 sloot een jonkheer een weddenschap af met vrienden dat hij Amersfoorters wel zover kon krijgen om een zwerfkei te verslepen van Soesterberg naar het stadscentrum. In ruil voor bier en krakelingen deden de inwoners dit dus ook, want hallo, gratis bier en krakelingen! Jaren later vonden de inwoners het best wel een domme actie en werd de kei begraven. In 1900 zagen we gelukkig weer in hoe geniaal deze actie was en kwam de kei weer boven de grond.

Mocht je bier en krakelingen geen geldige reden vinden om een zwerfkei te verslepen (bier en krakelingen jonguh!) en denk je nog steeds dat Amersfoorters echt dom zijn? Zeg dat maar tegen alle hoogopgeleide inwoners. Amersfoort heeft de op-één-na hoogst opgeleide bevolking, dus dat kan wel even duren.

“Uh, Amersfoort hoort echt niet bij de Randstad.”
Aaah ja, de Randstad. Het oh zo mysterieuze gebied in Nederland waarvan vrij onduidelijk is waar de grens nou precies loopt. Iedereen is het er wel over eens dat de vier grootste steden bij dit gebied horen. Niet iedereen is het er over eens dat andere steden ook deel uitmaken van de Randstad. En daar zit het hele probleem. Nergens is een duidelijke definitie welke randgemeentes nu wel en niet onderdeel zijn van de Randstad.

Laten we daarom eens logisch kijken naar dit probleem. De Randstad is economisch een belangrijk gebied in ons land. Amersfoort heeft meer dan 152.000 inwoners, is één van de belangrijkste spoorwegknooppunten en is de thuisbasis voor vele grote bedrijven (zoals Campina, NS en natuurlijk de Amersfoortse). Dus waarom zou Amersfoort niet bij de Randstad horen? Omdat jij vindt dat het er niet bij hoort, maakt dat het nog niet waar.

“Oh wacht, bedoel je niet Apeldoorn?”
Nee, je hebt me goed verstaan. Amersfoort is echt een plek en ik heb het niet zelf verzonnen. Het ligt dus in de provincie Utrecht, Apeldoorn in Gelderland. Dat een paar letters op dezelfde plek staan, wil niet zeggen dat het dezelfde stad is. Ik bedoel dit echt zo aardig mogelijk, maar pak er eens een kaart of geschiedenisboek bij en leer wat over Nederland. Kennis is macht.

Je mag Amersfoort best niet leuk vinden hoor, maar dan wel graag om een goede reden. Stiekem is Amersfoort best wel tof. En zie je mij weer m'n schouders ophalen wanneer iemand enthousiast is over de Keistad? Weet dat ik dan toch wel een beetje blij ben dat ik hier woon.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?