Theekransje

Waarom werken we in godsnaam vijf dagen per week?

Als je net als ik een loonslaaf ben, dan werk je vijf dagen in de week. Na een week hard werken, te weinig slapen en als een zombie hebben rondgelopen kijk ik aan het einde van de week uit naar het weekend. Voordat je het weet, en ook maar rust heb gevonden, is het weekend voorbij en is het weer de stomste dag van de week: maandag. Ik kan toch niet de enige zijn die het vreemd vind dat ik vijf dagen moet werken en dan maar twee dagen voor mezelf heb. Toch?

Wie heeft in godsnaam de vijf daagse werkweek überhaupt bedacht dan? Ga even zitten, dan vertel ik jullie gewoon even wie ons hiermee opgezadelt heeft! Om te weten wie er achter deze helse constructie zit moeten we eerst naar het concept van een “week” kijken. Eén jaar bestaat uit één rotatie die de aarde om de zon maakt en de maand is begonnen om de periode tussen de volle maan aan te geven. De week is echter niet afgeleid van een natuurlijk fenomeen wat keer op keer terug komt, maar is bedacht door de mens. De zeven daagse week kan terug geleid worden naar 4.000 jaar voor Christus in Babylon. De Babyloniërs geloofden dat er zeven planeten in ons zonnestelsel bestonden en het nummer zeven betekende veel voor ze. De laatste dag, zondag, werd de rustdag voor Christenen en in 1908 werd ook de zaterdag een rustdag in verband met de Joodse sabbat. Zo bestaat een week uit vijf werkdagen en twee rustdagen.

Ik ben niet de enige die blijkbaar een probleem heeft met deze constructie. Veel collega’s werken vier dagen en vrienden verlangen naar hetzelfde. Tsja, ik leef namelijk niet om te werken, maar werk om te leven. Beetje jammer dat ik dan maar twee dagen kan leven. Los van het feit dat ik veel mensen hoor die graag van die vijf daagse werkweek af willen komen, is er ook onderzoek naar gedaan. Hier een klein lijstje met nadelen voor de vijf daagse werkweek.

Nadelen van de vijf daagse werkweek:

  • Burn out. Mensen voelen de druk om langer te werken als collega’s nog steeds aan hun bureau zitten aan het einde van de dag. Ook stressvolle deadlines en de verwachting dat je hoort over te werken leiden tot een burn out.
  • Minder efficientie. Niet iedereen is even productief om 9:00 uur ‘s ochtends. Sommige mensen werken het beste om 6:00 of misschien wel 18:00.
  • Minder creativiteit. Nieuwe ideëen worden gedreven door nieuwe situaties. Iedere dag hetzelfde doen dood de creatieve geest.

Voordelen van een vier daagse werkweek:

  • De gezondheid. De bloeddruk van werknemers daalt en het ook de staat van de mentale gezondheid stijgt.
  • Het moraal. Werknemers bleken vrolijker naar werk te komen.
  • Minder ziek. De werknemers namen minder ziek dagen op, en gingen in hun vrije tijd naar de dokter.
  • Milieuvriendelijk. Als mensen een dag minder hoeven te werken, hoeven ze ook een dag minder te reizen, want natuurlijk goed is voor het milieu.
  • Facilitaire kosten. Je hoeft je kantoor een dag minder draaiende te houden, dus bespaar je ook met gas, water en licht!

Er zijn veel voordelen te behalen door het afschaffen van de vijf daagse werkweek. Sommige landen, zoals Zweden die een zes urige werkdag introduceerden, zijn koplopers. Ze willen het beste voor hun bevolking. Dus kom op Nederland, wanneer gaan wij onze werkweek veranderen?

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.