Theekransje

Voor iedereen die alleen woont

Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens in vergelijking met samenwonenden. Op dit moment is één op de drie huishoudens bestaande uit één -vaak erg leuk, soms ook minder gezellig- persoon. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar gaat groeien; dit heeft zowel met de vergrijzing te maken als met de verandering van tijdsgeest. Hoewel ik al wel een grijze haar heb ontdekt, hoor ik niet bij de vergrijzing van de maatschappij, maar wel bij de mensen die zich ook prima alleen vermaken.

Het is gelukkig al meer gebruikelijk om eerst lekker alleen te wonen in plaats van gelijk te gaan samenwonen. Zo is onder de flexgeneratie, waar ik een zeer goed exemplaar van ben, dit veel gebruikelijker. Deze generatie begint nog niet op jonge leeftijd aan hypotheken en vaste relatie’s, maar met deze levensstijl wil je ook niet lang bij je ouders wonen. Hoe lief ze ook zijn of hoe lekker ze ook koken.

Zo woon ik een populaire studentenstad. Alleen. Terwijl je bij deze stad denkt aan studentenhuizen van 20 man en pas een deur geplaatst krijgt in je kamer als je het hele huis hebt laten zien dat je pandapunten verleden tijd zijn. Daar had ik niet zoveel trek in dus woon ik lekker alleen. Dat is helemaal niet saai hoor. Ik heb genoeg eetafspraakjes door de week en ga ook naar gezellige huisfeesten.

Een voordeel van alleen wonen is dat je geen rekening hoeft te houden met douchevoorkeuren van anderen. Sowieso andere mensen, ugh. In de ochtend. Na een dag zware studie. Na een weekend series kijken. Soms heb je er geen zin in, en als je alleen woont zoek je ze zelf op wanneer je wilt. Voor velen is dit echter ook een nadeel, maar denk eraan dan je nu lekker je eigen bank hebt in plaats van die pimpelpaarse die je eventuele huisgenoot zou hebben.

Maar hierdoor ontdek je ook wat je zelf wilt. Een pimpelpaarse bank is dus niet je ding, maar elke avond songfestivalliedjes draaien wel. Je richt je eigen leven in en dat is eigenlijk best wel tof. Maar nu klinkt alleen wonen heel egocentrisch en klinkt het niet aantrekkelijk. Soms ben je er natuurlijk wel helemaal klaar mee. Dan neem je gezellig een kat in huis. Dan draait het leven om jou én je kat.

Alleen wonen heeft echter niet alleen maar voordelen. Je moet leren (en ook kunnen) om voor jezelf te zorgen. Dat vind ik soms wel lastig. Als je met iemand anders woont heb je afspraken waar je je aan moet houden. Zo is dat opruimen elk weekend, of andere huisafspraken niet zo verkeerd. Het zorgt voor structuur en de meeste mensen baten daarbij.

Sowieso het idee van voor jezelf zorgen. Elke dag zorgen dat er genoeg en gevarieerd te eten is. Altijd genoeg toiletpapier. De hoge huurkosten (die deel je immers niet). Maar daar is de kat weer. Die knuffelt, geeft liefde en zorgt dat je nog naar de supermarkt gaat voor boodschappen. Dat arme beestje wil je natuurlijk niet laten verhongeren. Kortom, een kat* is de oplossing voor alles. Helaas betaalt die niet gedeeltelijk de huur mee.

  • Ik heb helaas geen kat, dus ik mis weleens toiletpapier en een dagelijkse knuffel.
Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.