Theekransje

Vrijheid blijheid

Het is weer zover, tijd voor de Nationale Dodenherdenking en voor Bevrijdingsdag. Speciaal op deze dagen staan we erbij stil dat we in vrijheid leven en dat we daar heel dankbaar voor moeten zijn. En hoewel ik ieder jaar braaf twee minuten stil ben op 4 mei, vraag ik mij wel steeds vaker af hoe vrij iedereen nu echt is in Nederland.

Natuurlijk, in vergelijking met landen zoals Saudi-Arabië, Eritrea en Noord-Korea hebben wij het enorm goed. Helaas zijn er in ons land nog steeds te veel momenten waarbij je gevaar loopt om je afkomst, geslacht, seksualiteit of religie. In een écht vrij land mag iemand best een mening hebben, ook al zijn anderen het daar niet mee eens. Maar daarin mag je een ander niet beperken in hun vrijheid. Daarom roep ik je op om niet alleen over onze vrijheid nadenken deze twee dagen, maar ook op andere belangrijke momenten:

Verkiezingen
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen riep Sietske al op waarom je moest gaan stemmen. Gelukkig deed ruim 80% van de stemgerechtigden dit ook. Verkiezingen zijn namelijk juist een moment om te beseffen hoe belangrijk het is dat wij sowieso kunnen stemmen. Voor 1917 moest je namelijk een rijke man zijn, die genoeg belasting betaalde. Daarna mochten alle mannen vanaf 18 jaar stemmen en in 1919 werd het actief kiesrecht ook ingevoerd voor vrouwen. Da’s dus minder dan 100 jaar geleden dat iedereen stemrecht kreeg!

Daarbij is het ook fijn dat we een systeem hebben waarbij iedereen kan bijdragen aan het Nederland zoals zij dat voor ogen zien. En dat maakt het soms ingewikkeld ja, zoals nu ook met de formatie. Maar hey, ik heb liever een kabinet dat een beperkte slagingskans heeft dan een dictator die bepaalt hoe wij leven. Dus ook al gaat het om de Waterschapsverkiezingen (waar veel Nederlanders niets van snappen): lees je een beetje in, laat je stem horen en pak je vrijheid!

Foute opmerkingen
Vrijheid van meningsuiting is voor veel mensen een lastig onderwerp. Want waar ligt de grens tussen mening en belediging? Persoonlijk denk ik dat als je daarover twijfelt, het waarschijnlijk niet goed is. “Ik vind jou een vieze (vul maar in)” is misschien wel jouw mening, maar what the fuck. Je hebt je vrijheid, maar daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Dat wil zeggen dat je dus prima een mening mag hebben en uiten, maar daar zitten dan in sommige gevallen ook gevolgen aan.

Nu geloof ik wel dat jij een heel net persoon bent, die nooit iemand zou willen beledigen. Da’s stap 1. Dan is wel stap 2 dat jij je omgeving hier ook bewust van maakt. Dus ga niet lachen om opmerkingen als “Cafeïnevrije koffie - gatver, ben je homo ofzo?” of wanneer een vrouw in een kort rokje wordt nagefloten. Want waar slaat dat op? Koffie heeft niets te maken met seksualiteit en een kort rokje geeft iemand niet het recht om je een geile slet te noemen. Sterker nog, we hebben wetten die dat verbieden. Maar als we dat telkens laten gebeuren, dan dragen we niet bij aan echte vrijheid: een land waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Onbegrip
Jaarlijks komt de organisatie Reporters Without Borders met een ranglijst van de landen waarbij er gekeken wordt naar de persvrijheid. In 2016 stond Nederland nog op plek 2, maar dit jaar staan we op plek 5. Hoezo dat? Nou, daar hebben ‘gewone’ Nederlanders flink aan bijgedragen. Als een journalist het afgelopen jaar schreef over de vluchtelingencrisis of Pietendiscussie, ontvingen deze daarna allerlei dreigementen. Geen gezonde reactie.

En ja, de wereld is ingewikkeld. Maar het is in Nederland nog steeds zo makkelijk om van verschillende bronnen informatie te krijgen. Dus snap je iets niet? Zoals waarom mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan naar Europa komen, of waarom mensen een naar gevoel krijgen van de huidige vorm van Zwarte Piet? Praat erover met iemand of zoek het op via internet! We hebben juist onze vrije pers nodig om te voorkomen dat er tunnelvisie komt en we allemaal hetzelfde gaan denken.

Dus heb je er behoefte aan om op 4 mei even stil te zijn en op 5 mei los te gaan met een biertje? Ga ervoor, want we leven in een vrij land! Alleen sta daar ook op andere dagen bij stil. Dat zijn juist de momenten die het verschil maken.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?