Theekransje

Vrouwen met baarden

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een post over baarden waar je de winter mee door kon komen. Eén van onze lezers vond het toen “seksisties” dat ik over baarden had geschreven en vroeg of ik dan ook een post over vrouwenborsten ging schrijven om de balans te herstellen. Helaas vind ik dat zelf niet een bijster interessant onderwerp en als deze man graag over tieten wil lezen, kan hij dat vast ook ergens anders doen. Deze oplettende lezer had echter wel een punt: mijn baardenpost, hoewel in gender-neutrale taal geschreven, liet alleen voorbeelden van mannen met baarden zien. Daarom nu, beste lezer, een post over vrouwen met baarden.

alt Annie Jones
Annie Jones was een bekende bebaarde vrouw aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Ze werd geboren in 1865 met haar op haar kin en als kind werd ze al tentoongesteld. Ze was er echter niet alleen maar om bewonderd te worden; ze was ook een activist. Ze wilde dat het woord “freak” niet meer gebruikt zou worden om mensen te beschrijven. Ze zette zich niet alleen in voor vrouwen met baarden, maar voor alle soorten mensen die met een zogenaamde “freak show” meededen. Annie was de vertegenwoordiger van alle “freaks” van P.T. Barnum, in wiens voorstellingen zij verscheen. Annie Jones was dus veel meer dan alleen een vrouw met een baard.

Harnaam Kaur
Nog zo’n topvrouw is Harnaam Kaur. Toen ze elf was, begon haar baardgroei. Destijds probeerde ze het haar weg te halen en te bleken, maar dat werkte niet echt. Uiteindelijk liet ze zich omdopen tot Sikh en aangezien dat geloof het verwijderen van lichaamshaar verbiedt, besloot ze haar baard maar te omarmen. Ook zij zet zich in voor anderen. Ze werd op school namelijk zo erg gepest dat ze er zelfmoordneigingen van kreeg en daarom spreekt ze zich nu publiekelijk uit tegen pesten. En laten we eerlijk zijn: Harnaam’s baard is zonder twijfel on fleek.

Conchita Wurst
Ik kan natuurlijk geen stukje over vrouwen met baarden schrijven zonder Conchita Wurst te noemen. Hoewel Conchita een personage is van Thomas Neuwirth en hij zelf heeft aangegeven niet transgender te zijn, kon Conchita niet ontbreken. Ze is zo bekend geworden dat ze waarschijnlijk het eerste is waar je aan denkt bij vrouwen met baarden. Bovendien is Conchita als personage wél een vrouw, ook al is Thomas Neuwirth dat niet. Voor degenen die onder een steen hebben geleefd: Conchita won in 2014 het Eurovisie Songfestival en werd gelijk een sensatie. Net zoals de andere dames in dit rijtje is Conchita een activist. Zij komt op voor LHBTQIA+ rechten. Ze wil zelfs wel een weekje met Putin gaan hangen om te zien of ze hem kan overtuigen om niet meer te discrimineren tegen LHBTQIA+ mensen.

Laten we vooral deze vrouwen, die hun positie gebruik(t)en om zich uit te spreken tegen pesten en discriminatie, als voorbeeld nemen. Hopelijk kan ik dan nu met recht zeggen dat we ons “seksistiese” probleem hebben opgelost.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.