Theekransje

Waarom gooi je je peuken op de grond?

Je herkent het vast wel, de zon schijnt en je loopt rustig over staat. Je denkt aan wat je vanavond gaat eten, waarschijnlijk boerenkool die je moeder gisteren heeft gebracht. Zelf kan je het niet maken, want je hebt geen stampotstamper. Terwijl je nog even verder droomt over een Hema-rookworst, struikel je en val je bijna op de grond. Omdat je #skillz hebt weet je jezelf nog net op tijd te redden. Je kijkt verward om je heen om de persoon te vinden die z’n been uit heeft gestoken. Je vindt niemand om je heen, maar je oog valt op een hoop peuken. Niet weer.

Dagelijks heb ik met dit dilemma te maken. Ik reis namelijk elke dag naar de drukste stad van Nederland om vervolgens te struikelen over de miljoenen peuken op de grond. Oké, misschien val ik er niet echt over, maar de hoeveelheid sigaretten op de grond zijn echt abnormaal veel. Rokers, vertel mij eens, waarom vinden jullie het een prima idee om je afval, want het is niks meer of minder, klakkeloos op de grond te gooien?

“Er ligt wel meer afval op de grond.”
Hier zal je helemaal gelijk in hebben, maar is dat een reden om de straat nog vuiler te maken? Gooi jij dan ook je plastic flesjes op straat zodra jij er mee klaar bent? Als je een plastic tas niet meer nodig hebt, smijt je het dan ook maar gewoon naar buiten? Sigaretten worden niet zomaar door de natuur afgebroken. Dit kan namelijk tot 12 jaar duren. Dat is dus even oud als een brugpieper! Ik denk dat we het allemaal wel eens zijn dat brugpiepers hartstikke irritant zijn. Net als peuken op de grond.

“Er is geen afvalbak in de buurt.”
Ik weet dat roken een vermoeiende sport is en ben je eindelijk uitgerookt moet je ook nog eens nadenken over waar die sigaret heen moet! Nergens een afvalbak te vinden, en al zou je er één vinden dan zou je hem waarschijnlijk in de fik steken. Zo moeilijk! Elke dag gooit een roker 6 à 7 sigaretten op de grond dus laat me je een tip geven: er staan redelijk wat afvalbakken en het is echt niet erg om iets meer dan vijf stappen te zetten om er bij eentje te komen. Oh en als je er bent, maak gewoon die sigaret uit, hoeft er ook geen brand uit te breken. Ik weet dat dit extra moeite is, maar geloof me, je zult het overleven! Mocht er écht geen afvalbak in de buurt zijn, dan kan je dat vast bij je gemeente aankaarten.

“Iedereen doet het, waarom moet je mij hier mee lastig vallen?”
Over het algemeen is het niet sociaal acceptabel om je afval op straat te gooien, maar waarom peuken dan wel? Ik ben bang dat rokers er niet van bewust zijn dat ze een fikse boete van €120 voor kunnen krijgen. De politie moet strenger zijn en er mag zeker ook wel meer bewustzijn worden gecreëerd. Laten we gewoon allemaal heel hard gaan hoesten bij rokers die hun peuken op de grond gooien. Kuch 120 euro boete kuch. Met z’n allen kunnen we vervuilende rokers een schuldgevoel geven door groepsdruk uit te oefenen.

Voor vervuiling staat gewoon een boete van €120. Dit geldt voor plastic flesjes, fruit, kauwgom en ook zeker voor sigaretten! Ik neem aan dat jij dat geld liever uitgeeft aan een leuker doel. Als ik je een kado mag aanraden zou ik voor een E-sigaret gaan. Hoef je die zware, zware kilometers naar de afvalbak niet meer te maken. Hoef ik ook niet meer te struikelen over peuken.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.