Theekransje

Waarom zou je keuzes maken?

Zoals jullie deze week vast al op Theekransje voorbij hebben zien komen, het is Bisexual Awareness Week. Bi’s krijgen vaak te horen dat we hebberig zijn en dat we een keuze moeten maken. “Je mag niet van twee walletjes eten” en dat soort weldoordachte redenen. Maar waarom eigenlijk? Waarom zijn er zoveel droeftoeters in de wereld die geobsedeerd zijn met keuzes maken?

Dit geldt niet alleen voor seksualiteit: er wordt constant gevraagd om te kiezen tussen twee dingen, alsof er niks tussen zit en alsof je niet gewoon allebei kan kiezen. Wat dat betreft ben ik een uitstekende bi, want ik kan absoluut geen keuzes maken. Als kind was ik bijvoorbeeld lange tijd tweehandig (en onhandig, maar dat is een heel ander verhaal).

De vraag Star Wars of Star Trek snap ik ook totaal niet. Je kan toch allebei leuk vinden? En waarschijnlijk geldt voor de mensen die het allebei tof vinden, dat ze beide franchises leuk vinden om verschillende redenen. Hetzelfde geldt voor Harry Potter en Lord of the Rings. Ik laat gewoon lekker mijn Hufflepuff banner naast mijn LOTR poster waaien, want waarom niet? Katten of honden is helemaal een bizarre vraag wat mij betreft. Wie gaat er nou kiezen tussen twee van de schattigste diersoorten die er bestaan? Terwijl deze mensen ruzie maken over de vraag of katten of honden beter zijn, ga ik ze gewoon allebei knuffelen.

Het is alsof, als je niet voor één van de twee kiest, gedacht wordt dat je geen van beiden écht kan waarderen. Blijkbaar kan je niet van meerdere dingen tegelijk houden zonder dat elke voorliefde afgezwakt wordt, want dan is het niet meer puur. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Bovendien is het een bijzonder treurige manier van leven, want er gaat een hele wereld voor je open als je eens stopt met alles vergelijken en gewoon dingen waardeert om de eigenschappen die ze van zichzelf hebben.

De wereld zou wat mij betreft dus een stuk beter af zijn als we allemaal wat leren van bi’s. Je kan van meerdere dingen tegelijk houden, of het nou gaat om meerdere genders, film franchises, dieren, of wat dan ook, zonder dat dat afbreuk doet aan de kwaliteit van je voorliefde. Geloof me, je hebt veel meer plezier in het leven zodra je door hebt dat al die keuzes eigenlijk nergens over gaan. Ik spreek jullie wel weer na mijn Harry Potter én Lord of the Rings marathon!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.