Theekransje

Wat gek, die wet

Wetboeken: dikke, belangrijke boeken waarin de regels staan die wij als samenleving hebben afgesproken. Al dat juridisch jargon kan intimiderend overkomen, maar toch staan in flink wat wetboeken hele rare regels. De VS staat er op het internet om bekend: in Texas mag je niet je ogen verkopen, vreemdgaan is nog steeds strafbaar in New York en in North Carolina mag een bingo avond absoluut niet meer dan vijf uur duren.

Maar niet alleen good old USA heeft vreemde wetten. Er is genoeg gekkigheid opgenomen in wetboeken wereldwijd! Hier lees je een paar bijzondere regels:

Sinterklaas verbod in Nederland
In Deventer zal je niet zo snel zomaar Sinterklaas op straat tegenkomen. De stad heeft namelijk een regel dat niemand zich mag verkleden als de Goedheiligman. Ongeveer 100 jaar geleden waren er namelijk verschillende sinterklaasverenigingen, die elkaar echt niet konden uitstaan. Hierdoor zagen kinderen in Deventer vaak enkele Sinterklazen met elkaar op de vuist gaan. De burgemeester vond het in 1919 genoeg en stelde het verbod in. Het is nog steeds geldig, maar geen zorgen. Op 5 december is er ontheffing, dus haal je kostuum dan maar uit de kast!

Babynamen in IJsland
In 1991 werd de IJslandse Naam Vereniging opgericht. Deze groep bepaalt of een naam wel of niet geschikt is als voornaam voor een mens. Er is al een lijst met goedgekeurde namen waar je met een gerust hart een naam van kan kiezen. Heb je iets origineels in gedachten? Bereid je dan maar voor op de test. Zo mag de naam alleen IJslandse letters hebben, moet het specifiek voor een meisje of jongen zijn en er wordt gekeken of de naam beschamend is of kan zijn in de toekomst. Namen zoals Harriet en Duncan zijn dus niet okay. Gelukkig kan je wel je kind Bambi noemen in IJsland. Of dit geldt als een meisjes- of jongensnaam is echter onduidelijk.

Betalen in Canada
Betaal je hier contant, dan zijn veel winkeliers blij met al het muntgeld dat je kan geven. In Canada denken ze daar sinds 1985 iets anders over. Wil je iets kopen dat boven het bedrag van 10 dollar komt, is het verboden om met alleen munten te betalen. Dus wil je bij Tim Hortons (zeg maar de Canadeze Starbucks) even flink bijtanken met koffie en donuts, maar heb je alleen maar muntgeld? Dan mag de kassamedewerker jouw bestelling weigeren.

Ouders in China
Na een drukke werkdag wil je gewoon even rust aan je hoofd. Maar ja, je hebt beloofd dat je je moeder zou bezoeken, want dat heb je nu al een tijd niet gedaan. Wat ga je doen? In China is de keuze sinds juli 2013 al voor je gemaakt. Als je daar je ouders niet regelmatig bezoekt en met respect behandelt, kan je een boete krijgen of zelfs in de cel belanden. Hoe vaak is regelmatig? De wet is daarin expres vaag, zodat het makkelijker is om een rechtszaak op te starten. Laat het dus niet zover komen dat er ook zo’n wet in Nederland moet komen en ga snel weer eens langs bij je ouders!

Nu zijn deze wetten vrij apart, maar ook redelijk onschuldig. Helaas zijn er nog genoeg bizarre wetten die het leven voor veel mensen echt onmogelijk maakt, zoals de doodstraf op homoseksuele handelingen in Mauritanië en celstraf voor vrouwen in Saoedi-Arabië die zonder mannelijke begeleiding naar buiten gaan. Hopelijk komt daar snel verandering in.

En hopelijk krijgen we ook ooit een aflevering van de advocatenserie Suits, waarin de topadvocaat Harvey Specter een oud vrouwtje moet verdedigen dat zes uur heeft gebingood in North Carolina. Daar zit ik echt op te wachten!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?