Theekransje

De wereld rond in 196 boeken, deel 3

Eind 2016 ben ik begonnen met een lees-challenge om uit elk land ter wereld minstens één boek te lezen. In het eerste en tweede deel van deze reeks heb ik al een aantal aanraders gedeeld. Inmiddels heb ik al 47 landen van mijn lijstje af kunnen strepen en ik heb dus ook weer een aantal nieuwe aanraders gevonden.

Argentinië: Fever Dream - Samanta Schweblin
Deze korte roman kun je in een halve middag lezen, maar is daarom niet minder spannend. Het verhaal wordt verteld door Amanda, moeder van Nina, in de vorm van een gesprek met David, het zoontje van een vriendin van Amanda. Het is niet duidelijk waar of wanneer dit gesprek zich afspeelt. We weten alleen dat er een mysterieus en dodelijk gif is, waar David mee in aanraking is gekomen en waarvoor Nina beschermd moet worden. Davids moeder heeft hem toen naar een heler gebracht, die David gered heeft, maar tegen een hoge prijs. Langzaam komen we erachter wat er aan het gesprek tussen Amanda en David vooraf is gegaan, maar dat zal ik hier nog niet verklappen. Fever Dream houdt de spanning perfect vast, maar het is ook een sterk verhaal over hoe ver moeders bereid zijn te gaan voor hun kinderen.

Kroatië: Girl at War - Sara Novic
De tienjarige Ana woont in 1991 met haar ouders en zusje in Zagreb, Kroatië. Ze merkt in eerste instantie weinig van het conflict dat door Joegoslavië woedt, maar uiteindelijk staat de oorlog dan toch op de stoep. Ana weet te ontsnappen naar de Verenigde Staten, maar de gebeurtenissen van die oorlog blijven haar achtervolgen. Girl at War is een verhaal over trauma en het loslaten van het verleden. Ondanks de heftige gebeurtenissen in het boek, leest het toch goed weg, dankzij de fijne schrijfstijl van Sara Novic.

Indonesië: Man Tiger - Eka Kurniawan
Dit verhaal begint in een Indonesisch dorpje dat wordt opgeschrikt door een bizarre moord. Een jongeman heeft een oudere man aangevallen door hem zo hard in zijn nek te bijten dat hij doodbloedt. Deze jongeman denkt namelijk dat er een vrouwelijke tijger in hem schuilt en die tijger heeft de andere man aangevallen. Gaandeweg kom je erachter hoe de verhoudingen in het dorp liggen en waarom nou juist deze man is aangevallen. Hoewel het uitgangspunt dus nogal bovennatuurlijk klinkt, gaat het boek juist meer in op de menselijke verhoudingen, wat het zowel spannend als ontroerend maakt.

Haïti: Love, Anger, Madness - Marie Vieux-Chauvet
Love, Anger, Madness zijn drie losse verhalen die een beeld geven van racisme en seksisme in Haïti. Het boek werd verboden toen het in 1968 uitkwam, maar werd alsnog veel gelezen. Het eerste verhaal, Love, draait om Claire, de oudste van drie zussen, die vanwege haar donkere huid nooit heeft kunnen trouwen en nu overweldigend wordt door verlangen voor haar schoonbroer. In Anger wordt een gezin verscheurd doordat dochter Rose gedwongen wordt seks te hebben met een soldaat om het land van de familie veilig te stellen. Tot slot gaat Madness over de dichter René, die dagenlang vast zit in een gebouw zonder voedsel terwijl hij zich klaarmaakt voor zijn laatste opstand tegen de autoriteiten. Drie heel verschillende verhalen, maar alledrie kruipen ze onder je huid en blijven ze je nog lang bij.

Rwanda: Our Lady of the Nile - Scholastique Mukasonga
De meesten van ons zullen wel iets weten over de genocide in Rwanda, maar de kans is groot dat je kennis beperkt is gebleven tot de gebeurtenissen in 1994. In dit boek, dat zich eind jaren ‘70 afspeelt, komen de spanningen tussen Hutu’s en Tutsi's al sterk naar voren. Op een school voor meisjes van de Rwandese elite zijn de machtsverschillen en onderdrukking al voelbaar. Our Lady of the Nile biedt dus tegelijkertijd meer context aan het latere conflict, maar laat ook op kleine schaal zien hoe verwoestend de verhoudingen tussen Hutu’s en Tutsi's waren.

Zuid-Afrika: The Cry of Winnie Mandela - Njabulo Ndebele
Winnie Mandela stond in eerste instantie bekend als “de vrouw van”, maar zij was natuurlijk veel meer dan dat. Deze roman legt een link tussen Winnie en andere vrouwen die jarenlang op hun mannen hebben moeten wachten. Deze vrouwen vertellen elk hun verhaal en proberen op die manier een gesprek aan te gaan met Winnie. Uiteindelijk komt Winnie zelf aan het woord om te vertellen hoe zij het wachten op Nelsons vrijlating ervaren heeft. Op deze manier kan de roman ingaan op de onredelijke verwachtingen die vrouwen opgelegd krijgen om zichzelf helemaal weg te cijferen.

Met deze leestips kun je hopelijk weer een tijdje vooruit en als je zelf nog aanraders hebt, hoor ik dat natuurlijk graag!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.