Theekransje

Amerika: een westerse cultuurshock

Oh Amerika, al jaren ben ik gefascineerd met dit land. De muziek, films, kleding, eten, cultuur en recentelijk de politiek, je bent overal in mijn leven. Wanneer ik onbewust weer een Engelse uitspraak doe, vragen mensen me altijd of ik Amerikaanse ben, want ik ben zelfs dol op het accent. Maar toen ik afgelopen oktober voor het eerst het land ging bezoeken, kreeg ik, ondanks jaren in hun cultuur te hebben verdiept, nog steeds de cultuurshock van m’n leven.

Alles is groter in Amerika
Letterlijk, alles is groter. Ik kwam aan in New York City, natuurlijk een enorme metropool, waar ik mijn ogen heb kunnen uitkijken. Gebouwen waar je nekpijn van krijgt als je omhoog kijkt, de auto’s waren zo groot dat je er niet overheen kon kijken en overal was genoeg ruimte om te lopen (vooral als het vergelijkt met kleine Europese steden zoals Amsterdam). Ook Pride in Orlando, Florida werd groots gevierd en afgesloten met een fantastische vuurwerkshow.
Verder is het een opgave om elke maaltijd op te krijgen. Na een week was ik nog niet gewend aan de enorme ontbijt porties.

Uhm okay?
Het is makkelijk om een land van een afstand te beoordelen, maar om in levende lijve een anti-abortus en anti-evolutie billboard te zien is wel een schrok. Ook zijn ze mega dol op hun eigen vlag. Dit was misschien al wel bekend, maar om dan een plein in New York City op te lopen waar zo’n 100 van die vlaggen waaien is een beetje too much. In Florida werd het snel duidelijk dat je zonder een auto nergens kan komen. Het ov is namelijk niet zo functioneel als hier in Nederland en lopen is geen optie simpelweg omdat er alleen autowegen zijn. En wanneer je uit eten gaat krijg je voordat je klaar bent gelijk de rekening.

Fantastische verrassingen
Jezus, wat zijn mensen vriendelijk in dit land. Serieus. Mensen maken graag een praatje, helpen je vriendelijk in winkels en restaurants en zijn erg benieuwd naar waar je vandaan komt. Voor de ervaren Pokémon Go speler is Amerika sowieso het einde, want de diversiteit van Pokémon is een stuk beter dan Nederland. Plus, als je het goed doet, kan je drie nieuwe region exclusives toevoegen aan je Pokédex. Stipt op nummer 1 staat het eten. Als je mij op instagram volgt, dan valt op dat ik van goed eten houd. En Amerika ook. En ik heb het niet alleen over New York City. Ook in Florida heb ik alleen maar fantastisch gegeten.

Wanneer kan ik weer terug?

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.