Theekransje

What the fuck is de beste zonnebrand?

Als geboren redhead kom ik de zomer niet door zonder ook maar één keer aan zonnebrand te denken. Vroeger waren mijn ouders altijd panisch dat ik zou verbranden. Op het strand droeg iedereen vrolijk zijn zwemkleding, maar ik had altijd nog een t-shirt en legging aan. Ook als ik de zee in ging. In mijn tienerjaren was ik dit erg zat en begon ik, heel eigenwijs, schijt te krijgen aan deze voorzorgsmaatregelen. Het resultaat kan je al raden, ik verbrande natuurlijk gelijk. Nu ik een beetje “volwassen” ben, zie ik in dat zonnebrand levens redt en is het mijn missie geworden om een goede zonnebrand te vinden. En een goede zonnebrand vinden is godverdomme moeilijk.

Het helpt misschien ook niet dat ik hoge eisen stel aan zonnebrand, omdat mijn leven er eigenlijk vanaf hangt (verbranden is niet leuk, maar huidkanker nog minder). Hier zijn een aantal basistips waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van zonnebrand.

UVA + UVB = hartstikke kut
Tegen deze stralingen moet je zonnebrand beide werken! Ja serieus, allebei! UVB zorgt ervoor dat de huid verbrand, maar UVA heeft een langzamere werking en is verantwoordelijk voor huidveroudering en huidkanker. Allebei hartstikke kut en goede redenen om tegen te beschermen.

SPF lekker fucking hoog
Alle SPF onder de 15 is nutteloos en kun je gewoon lekker in de prullenbak gooien. Je hebt namelijk minimaal SPF 15 nodig om je huid een beetje te beschermen. SPF 30 is de hoogste factor die er is en beschermt je huid voor 97%. Maar SPF 50 is er toch ook nog en moet wel beter zijn dan SPF 30? Nee. SPF 50 is niet hoger en beschermt je niet meer dan SPF 30. Dus dames en heren, SPF 50 kan je lekker laten liggen, tenzij die fles goedkoper is dan de SPF 30, dan heb je een goede deal voor dezelfde inhoud.

Waterproof is funproof
Waterproof zonnebrand is top en blijft wat langer op de huid zitten als je gaat zwemmen. Let op dat na een uurtje zwemmen (of zweten) de zonnebrand er gewoon af is. Na het zwemmen moet je je dus gewoon weer insmeren!

Zonnebrand na een jaar gewoon wegtyfen
Een geopende zonnebrandfles is een jaar houdbaar. Je flesje van vorige jaar kan dus nog nèt mee dit jaar, afhankelijk van wanneer je het hebt geopend. Met mijn huid zo wit als moeke leggings zou ik gewoon ieder jaar een nieuwe emmer zonnebrand kopen.

Sugar, spice and things not so nice
De ingredienten zijn belangrijk bij zonnebrand, want er zit vaak gewoon troep in. Vermijd de volgende items:

  • Parfum. Dit kan namelijk pigmentvlekken veroorzaken. Plus allemaal beestjes willen je gezicht likken omdat je opeens lekker ruikt. No thank you.
  • Alcohol. Dit irriteert en droogt de huid uit. Geen goed idee.
  • Zonnefilter Oxybenzone. Dit verstoort mogelijk de hormonen en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk. Fuck off Oxybenzone!

Dat is dus al een heel lijstje met shit waar je aan moet denken. En dan heb je ook nog persoonlijke voorkeuren. Ik wil niet plakkerig of bruin worden van zonnebrand. Zonnebrand die vettig is voor mijn gezicht is ook een no go, want ik geniet er niet van om als gloeikop rond te lopen. Ik heb twee soorten zonnebrand die goed aangeschreven stonden getest om te kijken of ze perfect zijn voor mijn wensen.

Eucerin Sun Fluid Matterend SPF 30 - 50ml
Dit is een gezichtszonnebrand die speciaal gemaakt is voor mensen met een gevoelige huid en zonnenallergie. Het voelt absoluut niet vettig aan en de huid neemt het snel op, zonder een gloeilamp te worden! Helaas zit er wel alcohol is en is het niet super goedkoop.

Pro tip: smeer dit spul absoluut niet in je ogen! Dan heb je dagen traanogen en moet je een waterbadje met baby shampoo voor je ogen maken om ze te reinigen van de vettigheid.

La Roche Posay Anthelios SPF 50+ Kind Spray - 200ml
Deze zonnebrand is gemaakt voor kids, maar daar heb ik echt schijt aan. Mijn huid heeft ook goede bescherming nodig en het was niet een extreem dure spray, dat is als je €18,- niet duur vindt (met al mijn eisen moet ik voor een zonnebrand sowieso minimaal €20,- uitgeven). De zonnebrand voelt een beetje vettig aan, maar is vrij dun waardoor hij goed uit te smeren is. Gelukkig zit in deze geen nare stofjes. Ik ben hier redelijk tevreden mee.

Hoe langer ik op zoek ga, hoe meer ik realiseer dat er gewoon geen perfecte zonnebrand bestaat. Heb je net een perfecte gevonden, zit er net een vervelend bestandsdeel in. Dit is best vreemd, want iedereen heeft goede bescherming tegen de zon nodig. Voor nu moeten we maar een aantal kut ingredienten voor lief nemen en veel geld neerleggen voor goede zonnebrand.

Bronnen: avrotros, catharinaziekenhuis, dr jetske ultee

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.