Theekransje

Wonder Woman: Een vrouw naar mijn hart

Ein-de-lijk is er een superheldenfilm met een vrouw in de hoofdrol! We hebben er even op moeten wachten, maar Wonder Woman draait nu in de bioscoop. Hoewel ik heel het DC Extended Universe een beetje vermeden heb, moest ik deze toch echt zien. Vrouwen komen namelijk nog altijd heel weinig voor in actiefilms, en als ze er al in voorkomen, is het vooral om te laten zien hoe aantrekkelijk ze zijn. Met een vrouw in de hoofdrol ligt de nadruk vanzelf meer op het personage en waarom zij nou juist de held is. Het laat vrouwen zien dat wij ook helden kunnen zijn en niet onder doen voor mannen.

Eén van de redenen dat ik gewoonlijk meer van de Marvel films dan DC ben, is dat DC te donker en vooral te cynisch is voor mij. Dat grimmige gevoel dat de hele wereld een vuilnisbak is, is niet iets dat ik graag in films of series zie. Hoewel het wat mij betreft best allemaal donker mag worden, wil ik wel dat we ergens op kunnen hopen en dat we ergens in kunnen geloven. Als ik wil zien hoe de wereld naar de tyfus gaat, hoef ik alleen maar het nieuws op te zetten. Daar heb ik geen films voor nodig.

Ik hoopte dus dat Wonder Woman niet ditzelfde euvel zou hebben, want dat zou voor mij een enorme teleurstelling zijn. Gelukkig wijkt deze film behoorlijk af van de andere DC films wat dat betreft, want Wonder Woman, oftewel Diana, gelooft zowaar in de wereld. Ze staat voor rechtvaardigheid, en daar vecht ze hard voor. Ook al kan de wereld een enorme trut zijn, Diana blijft geloven in het goede. Haar moraliteit is niet dubieus, er is geen grijs gebied. Wonder Woman is een held, einde verhaal. En dat is precies wat ik wilde zien.

Verder kon ik wel janken van geluk bij de scènes op Themyscira, het eiland waar Diana samen met de Amazones leeft. Er is een vechtscène op het strand waarbij een grote groep vrouwen meer kont schoppen dan alle vrouwen in alle voorgaande superheldenfilms bij elkaar. Ik denk niet dat ik nu ooit nog genoegen kan nemen met vechtscènes waarin alleen mannen voorkomen.

Toegegeven, Wonder Woman is een goede, maar geen perfecte film. Het romantische plot tussen Diana en Steve Trevor komt bijvoorbeeld niet helemaal lekker uit de verf. Dit komt vooral omdat de film nooit volledig uitlegt waarom zij nou zo goed bij elkaar zouden passen. Steve is gewoon toevallig de eerste man die Diana tegenkomt. Verder is er ook bijzonder weinig interactie tussen Diana en andere vrouwelijke personages, vooral zodra ze van het eiland af is.

In de comics is Wonder Woman echter bi, dus in de volgende film kunnen beide problemen op één manier opgelost worden: geef Wonder Woman een vriendin!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.