Theekransje

World Press Photo

Mocht je het nog niet door hebben gehad, 2017 was een shithole van een jaar. Zo kan je dat hier ook allemaal teruglezen in de recensie over 2017. Soms pijnig ik mijzelf graag met deze herinneringen en ging ik dus naar de World Press Photo exhibition in Rotterdam.

De World Press Photo is eigenlijk een ordinaire fotografiewedstrijd waar de beste, indrukwekkende en tofste foto’s winnen en samenkomen in een reizende tentoonstelling. Het heeft natuurlijk een journalistieke inslag en een doel is dan ook om dit meer te stimuleren. Het is immers waar dat een foto meer zegt dan 1000 woorden. Zo ook de foto’s die het verhaal vertellen van 2017.

De heftige drugsoorlog onder leiding van de Filippijnse president wordt heftig in beeld gebracht. Het bloed vloeit daar letterlijk op straat, maar ook in de keuken van de buurvrouw. Een neushoorn kijkt je aan, terwijl hij hartstikke dood is. Ivoor is namelijk hotter dan ooit. Daarna een foto van hoe een Russische ambassadeur spreekt en enkele momenten later ligt hij -pats- vermoord op de vloer. Elke foto is intens en vertelt een eigen verhaal.

En dat maakt het heftig. Klimaatproblemen, vluchtelingen, oorlogen, kindsoldaten. Nergens is er even ademruimte. Dat doet het publiek ook niet. Het is er zo druk en daardoor vang je elke heftige discussie op. Gelukkig speelt de organisatie daarop in en komt er in 2018 een speciale Klimaat-categorie. In de tijden van Trump is dit blijkbaar hard nodig en dit stille protest geeft me hoop. Hopelijk worden steeds meer mensen bereikt met deze harde, indrukwekkende foto’s. Verandering is de toekomst.

Locatie: Laurenskerk te Rotterdam
Wanneer: tot en met 9 februari 2018 (dus helaas niet meer lang, sorry)
Tijd: Dinsdag t/m zaterdag 11:00 -17:00
Zondag: 13:00 - 16:00
Tipje: Vanaf 14 april is de 2018 tentoonstelling te zien in Amsterdam

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.