Theekransje

Zes egoïsten die ik helaas vaak genoeg tegen kom in de trein

Ik hou van treinreizen. Sinds ik ging studeren zat ik elke weekdag in de trein en nu ik werk is dat onveranderd. Ik vind het fijn om even bij te komen en rustig m'n dag op te starten in de trein. En als ik wil kan ik gerust nog even een half uurtje slaap pakken.

Hoe chill ik het ook vind om met de trein te reizen, zitten er ook vaak nadelen aan. Ik hoor je al denken, "De NS is altijd te laat! De NS controleert nooit je vervoersbewijs! De NS heeft over m'n kleine teen gereden!" Mijn irritaties hebben niks te maken met de NS zelf. Oh nee, ze hebben te maken met de medepassagiers. Hier een top zes met mijn grootste ergenissen, én hoe je ze kan verhelpen om iemands ochtend voor de verandering eens niet te verpesten.

6) Ikke, ikke, ikke blijf hier lekker zitten
Deze mensen willen blijkbaar niet uit het raam staren naar de natuur die voorbij schiet. Deze mensen zijn namelijk doodsbang dat anderen niet op willen staan voor ze als hun halte er is. Zelfs al moeten ze niet de eerst volgende halte hebben. Want stel je voor dat je hard op moet zeggen dat je eruit wilt? Dan zal de wereld zeer zeker vergaan!

Oplossing
Schuif gewoon even door naar de stoel naast het raam. Dan kunnen mensen ook nog makkelijk naast je zitten, wat wenselijk is in de spits. Geloof me, als jij op staat, gaat 99% van de mensen ook opstaan om jou erlangs te laten.

5) Ikke, ikke, ikke en jij mag daar niet zitten
Hier maak ik mezelf ook wel eens schuldig aan als ik een enorme tas mee heb. Dit doe ik echter nooit wanneer het spits is. Je tas heeft namelijk écht geen hele stoel nodig. Het is extra vervelend als iemand vraagt of hij naast je kan zitten en jij met een chagrijnige hoofd zegt: "Nou vooruit".

Oplossing
Zelfs als het spits is kan je die tas echt wel kwijt. De meeste stoelen hebben een uitklaptafeltje, daar past zo'n tas prima op! Ook hebben we voor grote tassen die rekken boven je hoofd (ik ben hier helaas zelf te klein voor). Ook kan die tas prima op je schoot. Het is jouw tas. Je hoort hier niemand kwaad mee te doen behalve jezelf.

4) Ikke, ikke, ikke en wat is stilte?
Helaas is een stilte coupé niet zo stil als het zou moeten zijn. De boosdoeners hier zijn voornamelijk de dagjesreizigers, die het al spannend genoeg vinden om een trein te pakken en Godse blij zijn hem te hebben gehaald. Het ergste scenario is een gezin met kinderen. Die kinderen kunnen niet stil zijn, laat staan stil zitten! Hey, het zijn kinderen, die hebben geen besef van wat hoort en wat niet. Die vader daarentegen wel.

Oplossing
Kinderen verbieden in de trein. Grapje. Gebruik gewoon even wat de evolutie je gegeven heeft, dat prachtig mooie brein van je, en bedenk dat je niet de enige persoon op aarde bent. Jij zou het ook heel vervelend vinden als ik onder je slaapkamer raam zou gaan staan om “Fuck You” van Lily Allen te gaan zingen met je kinderen in de buurt. Ja toch? Dat dacht ik al.

3) Ikke, ikke, ikke en breder kan ik niet zitten
Heren, ik snap dat jullie een balzak tussen je benen hebben hangen, maar je gaat mij er niet van overtuigen dat die zo groot is dat hij een extra stoel verdient.

Oplossing
Jij gaat breed zitten? Dan ga ik toch ook lekker breed zitten? Net zo lang tot je realiseert dat dit nergens op slaat of je zielig genoeg bent om ergens anders te gaan zitten.

2) Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken
Mocht je wel eens in de spits hebben gereist dan heb je dit persoon vast en zeker ontmoet. Dit zijn namelijk de mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die helemaal vooraan staan bij de trein deur en zich tussen de menigte die eruit wilt willen drukken. Luister, je staat helemaal vooraan. In zo’n coupé passen makkelijk 30 man. Denk je nu écht dat jij geen zitplaats gaat vinden? “Ja, maar!” Nee. Je zeurt dat de jeugd van tegenwoordig manieren moet leren, maar ik denk dat jij dan zeker ook bij die les aanwezig mag zijn.

Oplossing
Wanneer je ook vooraan staat raad ik je aan om je voet uit te steken. De Verschrikkelijke Ikke is dan gestruikelt en afgeleidt. Zo zorg je ervoor dat de massa eerst normaal uit de trein kan lopen, al moeten ze dan misschien over een oude man heen lopen.

1) Ikke, ikke, ikke en ga jij maar lekker klimmen
Dit is voor mij veruit de ergste persoon die er bestaat in het treinreizen. Ik word nog liever vergast door Axe bodyspray terwijl een moeder haar kinderen niet kan bedaren in een stilte coupé. Deze persoon snap ik ook echt niet. Het is ook niet dat deze persoon met krukken loopt, of z’n excuses aanbiedt. Deze persoon denkt genoeg te doen door even de benen iets naar de zijkant te leggen. Dan is het vervolgens mijn beurt om over deze persoon heen te kruipen, maar als er per ongeluk lichamelijk contact plaats vindt word ik boos aangekeken.

Oplossing
Ik kan wel iets verzinnen om hier respectvol mee om te gaan, maar als ik zo langs je moet lopen ga ik gewoon even op jouw voeten stampen. Mijn excuses krijg je niet.

Deel dit met alle verschrikkelijke ikke’s, ouders en breedzittende mannen, dan heb ik misschien een keer een goede treinrit. Kay thnx bye.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.